Certificaat PassiefBouwenKeur®

Certificaat

Het keurmerk PassiefBouwenKeur® is ontwikkeld om te bereiken dat een passieve woning of een passief gebouw aan de minimumeisen voldoet. Dit certificaat is afgestemd op de Nederlandse markt en compliant met de Duitse Passivhaus ‘Classic’ certificering. (zie onder bij de nieuwe passiefhuis klassen). De Stichting PassiefBouwen is door PHI geaccrediteerd als gebouw certificeerder en de PassiefBouwenKeur® certificaten worden in de database van PHI opgenomen.

Certified-Passive-House-350x350       PH certifier

Voor gebouwen de volgende keurmerkvarianten worden afgegeven als hiervoor het protocol wordt gevolgd:

  • Woningen Nieuwbouw, Woningen Renovatie,
  • Kantoren Nieuwbouw en Kantoren Renovatie
  • Scholen Nieuwbouw en Scholen Renovatie worden afgegeven.

Het certificaat PassiefBouwenKeur® wordt in twee fases uitgegeven:

1. ONTWORPEN VOLGENS PASSIEFBOUWEN KEUR®

Nadat is gebleken dat het ontwerp aan de passiefnormen voldoet, met name aan de hand van een PHPP-berekening en tekeningen.

2. GEBOUWD VOLGENS PASSIEFBOUWEN KEUR®

Nadat is gebleken dat conform het ontwerp en volgens passiefnormen gebouwd is met controles tijdens de bouw, een blowerdoortest en controle van de ventilatie-installatie bij oplevering en op het eerst mogelijke moment een infraroodcontrole.

Het certificaat wordt aan de opdrachtgever uitgereikt in een luxe lijst die zowel kan staan als opgehangen kan worden. Desgewenst kan er voor de gevel een plaket worden besteld dat op de gevel kan worden aangebracht.

plakette_foto_en

De nieuwe Passiefhuis klassen

Om tegemoet te komen aan de vraag naar ‘energie neutraal’, ‘zero carbon’, ‘nul op de meter’ en meer van dit soort regionale labels, komt PHI (Passivhaus Institut, Darmstadt, Duitsland) met twee extra varianten, de Plus en Premium.

Internationaal is inmiddels bewezen dat het Passivhaus principe het meest energiezuinige gebouwconcept is, maar er blijft altijd nog een hele kleine (primaire-) energievraag over. In Nederland zeggen we heel simpel, als je op jaarbasis je totale verbruik opwekt, is dat genoeg om nul op de meter of energieneutraal te zijn. De Duitsers komen met een meer doordachtere methodiek. Bij ons mag je teruggeleverde zonne energie uit de zomer salderen met grijze stroom in de winter, zonder dat er wordt gekeken naar de hoeveelheid primaire energie (aan de bron) die hiervoor nodig is. Hiermee houden we ons voor de gek en schuiven we het probleem van opslag door naar de netbeheerder zonder dat die hier een vergoeding voor krijgt.

De Plus en Premium varianten van PHI kijken anders naar deze uitdaging en belonen een lagere netto hernieuwbare energievraag in relatie tot de opgewekte hernieuwbare energie. De Classic variant is PassiefBouwen zoals we die al decennia lang kennen en waar we in de Nederlandse methode gewoon het jaarliks electriciteitsverbruik in KWh op het dak plaatsen.

0435-passivhaus1

© Stichting PassiefBouwen 2017

Log in with your credentials

Forgot your details?