Voordelen

Thermisch comfortabel

Een passief gebouw is extra goed geïsoleerd. Daardoor is er bijna geen verschil tussen de oppervlaktetemperatuur van de wanden en de binnenlucht en dat ervaren we als comfortabel.

Bovendien is de oppervlaktetemperatuur gelijkmatig, doordat ook de ramen extra goed geïsoleerd zijn. Mensen ervaren ook deze “symmetrische temperatuurverdeling” als aangenaam en comfortabel.

Een passief gebouw is bovendien geheel tochtvrij. Zorgvuldige uitvoering van de details moet naadloos aansluiten van de bouwkundige componenten verzekeren. En voor allerlei simpele zaken als bijvoorbeeld brievenbussen bestaan tochtvrij, gesloten oplossingen. Ook tochtvrij zijn ervaren mensen als een grote bijdrage aan het ervaren comfort.

Een passief gebouw zal vrijwel altijd beschikken over balansventilatie met warmteterugwinning. Dat betekent dat in het koude seizoen de frisse buitenlucht bijna op kamertemperatuur binnenkomt zonder de kouval die we kennen van ouderwetse roosters boven het raam. Ook dit ervaren we als een grote comfortverbetering.

De zuid oriëntatie van een passief gebouw zorgt ervoor dat de hoogstaande zomerzon gemakkelijk kan worden buitengesloten. Daardoor kan een passief gebouw ook ’s zomers thermisch comfortabel zijn.

© Stichting PassiefBouwen 2017

Log in with your credentials

Forgot your details?