Ons Erfgoed

De grondleggers van de Stichting PassiefBouwen bouwden in de jaren ’80 al woningen volgens het passiefhuis principe. Het concept, dat wij in Nederland PassiefBouwen noemen, is in Europa en in Noord America in de jaren ’70 ontstaan als experimentele woonhuizen. Voorbeelden hiervan zijn het Vagn Korsgaard and the DTU zero-energy house. (1973) en het Hörster, Steinmüller and the Philips Experimental House (1975).

korsgaard_dth_nullenergi philips_experimentierhaus

Vagn Korsgaard-DTU zero-energy house. (1973) Hörster, Steinmüller-Philips Experimental House (1975). Bron: Passipedia.org

De Ijslands-Nederlandse Architect Jón Kristinsson (thans Erevoorzitter van de Stichting) bouwde in 1982 in Schiedam al 184 passieve huurwoningen in samenwerking met Ingenieur Chris Zijderveld (ex. Voorzitter en mede oprichter van de Stichting) die daar destijds Wethouder was. Deze ‘Minimum Energie woningen’ zoals ze werden genoemd hadden balansventilatie en kwamen (gemonitored) op iets onder 300 kubieke meter gas per jaar. Met een moderne HR WTW zouden ze zeker in de buurt van 150 kuub gas komen. Dat is 1500 kWh energie gedeeld door 100m2 woonoppervlag komt dat uit op ongeveer 15kwh per vierkante meter per jaar, volledig passief waardig dus!

schiedam 1982

Eerste Passieve woningen in Nederland, Schiedam (1982) Bron: Jon Kristonsson

Bijna een decennium later bouwde Prof. Dr. Wolfgang Feist zijn eerste Passieve woningen waaruit het Passiefhaus Institut (PHI) in Darmstadt is ontstaan. Hij heeft het concept vervolmaakt en een organisatie opgebouwd die inmiddels wereldwijd de passieve bouwwijze faciliteerd. Passief is daarmee een merk en een norm tegelijk, het staat synoniem voor comfort, gezondheid en het laagst mogelijke energieverbruik.

Afbeelding1

Darmstadt Kranichstein Erste FassivHaus Dr. Wolfgang Feist (1991) Bron: PHI

Het mooie van de woningen van Prof. Dr. Feist is dat hij ze na 25 jaar nog eens op de meest uiteenlopende onderdelen heeft getest. En wat blijkt, deze woningen scoren zonder noemenswaardig onderhoud (de kanalen van de WTW zijn bijvoorbeeld nooit gereinigd) dat de binnenlucht een stuk beter is dan de buitenlucht. Ook de kierdichtheid van de woning is nog altijd zeer hoog en de isolatie en het pleisterwerk is getest. Als je bedenkt dat deze woningen vrijwel geen energie hebben verbruikt en geen onderhoud behoeven zijn ze qua exploitatie altijd winnaar. Bij een conventionele woning was in die 25 de verwarmingstoestel al vervangen geweest terwijl het energieverbruik makkelijk 10x zo hoog is. Op youtube zijn filmpjes te zien waar ze de tests van deze woningen na 25 jaar laten zien.

© Stichting PassiefBouwen 2006-2017

Log in with your credentials

Forgot your details?