Nieuws

Blowerdoor (tussentijdse) test

By 3 oktober 2023 No Comments

De blowerdoor test, spannend! Zo spannend dat we vooraf nog het nodige hebben moeten regelen. De liftschacht deuren afgeplakt (het is een tussentijdse meting, dus dat mag) omdat de dorpels en rubbers nog niet zijn geplaatst. Verder de WTW dichtgezet, brandklep in de 320mm aanvoerbuis gesloten en een plastic zak om de uitlaat op het dak.

Gerben Bos heeft het gebouw eerst op 100 pascal onderdruk gezet en toen zijn we het gehele gebouw doorgelopen met zijn Flir thermografische camera. Op alle plaatsen waar we nog infiltratie van warme lucht (het was buiten 30 graden) hebben we gele plakbandjes geplakt zodat we later nog weten waar we nog aandacht aan moeten besteden.

Dit waren zoveel plekken dat ik vreesde voor het resultaat. Het tegendeel bleek waar, enigszins geholpen door de grote inhoud van het gebouw was de meting bij n50 maar 0,19 m3/h.m3, terwijl de passiefhuis norm 0,60 m3/h.m3 is. Een opluchting, de definitieve test wordt dus nog lager!

Bij de overdrukmeting liep er ineens water uit het plafond in de garage. Door de overdruk in de passieve deel van het gebouw werd het water dat in de sprinklerinstallatie aanwezig was uit dit deel van de woning geblazen en kwam in de garage uit het plafond. Logisch, maar dat hadden we niet voorzien.