De IQ-gevel is industrieel vervaardigd, extreem isolerend en volledig recyclebaar en daarmee radicaal anders dan de Nederlandse bouw die ambachtelijk is en qua isolatiewaarde vaak slechts aan de minimale wettelijke eisen voldoet. De basis van de IQ-gevel is een dubbele laag (274mm) Isover isolatie waarbij de extra dikte wordt gecompenseerd door de dunne aluminium gevelpanelen. Aluminium is licht, plooibaar en circulair en laat zich prachtig combineren met PV-panelen mits deze in een bijpassende kleur zijn uitgevoerd. De IQ-gevel gebruikt PV-panelen van Exasun waarvan de cel wordt gekleurd waardoor ze -in tegenstelling tot het gebruik van gekleurde folie achter het glas- nauwelijks rendement inleveren. Deze techniek is volledig nieuw en nog niet in de gevel toegepast. De aansluitende aluminium gevelpanelen worden in dezelfde kleur als deze PV-panelen uitgevoerd zodat er een geheel ontstaat.
De IQ-gevel
De IQ-gevel als eerste toegepast op het Premium Passiefhuis

De IQ-gevel valt of staat met een goede uitstraling. De match tussen de PV-panelen en de aluminium gevelbanden. De uiteindelijke kleur is lichtgrijs-blauwe tint PV paneel met bijpassende poedercoating van Dijkman Coating, die de gevelpanelen van partner Aldowa van de coating voorziet. De overige materialen zijn eikenhout voor de kozijnen, Trespa Puro NFC in Classic Oak en een bronskleur voor de draaiende kozijndelen en deuren.

De thermische ontkoppeling van de gevel gebeurd door middel van het WDK Phoenix ophangsysteem van partner Saint Gobain/Isover met verticale of horizontale draagprofielen. Het unieke aan dit systeem is dat thermische bruggen worden beperkt, waardoor de warmteverliezen beduidend lager worden. De IQ-Gevel maakt tevens gebruik van het meest duurzame (bron: NIBE) en brandveilige (A1) isolatiemateriaal. Naast een lage warmtegeleidingscoëfficiënt is het WDK Phoenix gevelsysteem door MFPA Leipzig geclassificeerd met een brandklasse B-s2,d0 conform de EN13501.

De glasoppervlakken van drie-laags veiligheidsglas worden hierin geïntegreerd zonder gebruik te maken van kozijnenprofielen. Dit wordt ‘structural glazing’ genoemd en wordt nog niet seriematig in de Nederlandse woningbouw toegepast. Het kozijnprofiel is thermisch de zwakste plek en door deze weg te laten gaat de woning energetisch beter presteren en wordt het raam goedkoper. Voor dat dit zover is zullen er nieuwe details worden uitgewerkt en voor het eerst worden toegepast. De kozijnprofielen die moeten worden toepast voor de draaielementen (draai/kiep ramen en deuren) zijn vanzelfsprekend Passiefhuis gecertificeerde profielen die zijn opgenomen in de Passivhaus Komponentendatenbank.

Ten slotte wordt de opgewekte zonne-energie opgeslagen in batterijen die afhankelijk van het gebruik van de woning uit te breiden zijn en met een smart box worden aangestuurd. Hierdoor kan slim worden omgegaan met vraag van energieverbruikers en het aanbod van beschikbare zonne-energie. Het systeem kan bij een groot aanbod zonne-energie bijvoorbeeld verbruikers inschakelen en tegelijkertijd energie uit het elektriciteitsnet opslaan. Hierdoor werkt de IQ-gevel ook als een energieopslag voor het energienet die piekmomenten kan helpen opvangen. Verder is energieopslag ook noodzakelijk voor het halen van de premium norm, in tegenstelling tot bijvoorbeeld NoM (Nul op de Meter) wordt bij een Premium Passiefhuis de maximaal toegestane primaire energievraag gehalveerd. In plaats van zonnestroom te salderen moet je dus energie zelf gebruiken en is slimme sturing en energie-opslag onontbeerlijk.
Voor de IQ-gevel als demonstratie toegepast op het Premium Passiefhuis is EFRO subsidie toegekend. De partners in dit project zijn naast Stichting PassiefBouwen, Exasun, Aldowa Composites, Saint Gobain Isover, M.Sora Nederland, Ateps Nederland, Rothuizen Architecten, RWTH University en Enexis netbeheer.

