Nieuws

Engineering IQ-gevel

By 26 oktober 2023 No Comments

Tijdens de corona pandemie is de prijs van aluminium vele malen over de kop gegaan en is de geplande aluminium cassettegevel ineens onbetaalbaar geworden. Ondanks dat de gevel deels is gesubsidieerd was het prijsverschil niet overbrugbaar en hebben we alternatieven onderzocht.

We hebben gesproken met STO Isoned, Curved Works en Jules Dock Composites, maar we hebben geen goed alternatief gevonden. De draagkacht van de Phoenix GVK beugels is beperkt, dus kunnen we alleen lichte materialen gebruiken. Verder zijn de ronde hoeken een uitdaging waardoor er nog meer alternatieven zijn afgevallen. Stucwerk op een geventileerde gevel van STO bleek te arbeidsintensief voor de ronde hoeken. Ronde vormen handmatig lamineren op een mal van hydraulische cilinders bij Curved Works leek interessant, maar het materiaal is multiplex en weersbestendigheid moest door verf of een wrap folie worden geborgd. Blinde montage was ook erg ingewikkeld, dus deze viel ook af. Ten slotte hebben we een composiet onderzocht dat in een mal wordt gevormd. Voor de ronde hoeken waarschijnlijk de efficiëntste oplossing, maar voor de repeterende rechte delen voor te kostbaar omdat deze allemaal een voor een handmatig moeten worden gefabriceerd.

Na een jaar vertraging hebben we daarom besloten toch door te gaan met aluminium en hebben we de engineering opnieuw opgestart. De 3D scan van het gebouw is enorm belangrijk omdat we alle maatafwijkingen kunnen verwerken en de gevel zo nauwkeurig mogelijk kunnen uitwerken.

Hierboven zie je de 3D puntenwolk, dit zijn zodanig veel punten dat het op een zwart wit foto lijkt. De meetpunten zijn in feite de fixels. De ingenieur heeft stalen balkondragers en kolommen op het terras bedacht om de geveldelen te kunnen dragen. Hij heeft er hier voor gekozen om hout toe te passen om de aluminium cassettes te dragen. Aan de balkondragers worden straks ook de PV panelen opgehangen, hiervoor worden aluminium profielen gebruikt, het hout bij de balkons is voor de aluminium binnenpanelen.  De gevel aan het gebouw wordt aan de Phoenix (GVK) beugels opgehangen.

 

Hierboven kan je de verdeling van de Phoenix draagbeugels op de 3D scan zien. De beugels bovenaan de gevelbanden zijn draagankers en onderaan zijn het windankers. De Phoenix beugels zijn 360x360mm en zijn 600mm hart op hart gemonteerd.  Op het dak staan de stalen kolommen 1000mm h.o.h.. Omdat de draagbeugels daar van aluminium zijn konden we met minder toe. De windankers zitten bij de dakrand ook 1000mm uit elkaar.

De beugels zijn gemonteerd met Spit Fix 3 segmentankers. Spit heeft met Calduran een treksterkte test gedaan waaruit we betrouwbare waarden konden halen voor het monteren van de beugels in de kalkzandsteen C12 elementen, In de ronde wanden van amstelformaat kalkzandsteen zit veel specie tussen de stenen waardoor we geen geschikte gaten kunnen boren voor de segmentankers. Voor deze onregelmatige gaten hebben we Epcon Xtrem C8 van Spit voor gebruikt en M10 ankers mee vast gelijmd. Beide verankeringen voldoen met respectievelijk 3,8kN voor de segmentankers en 5kN oor de chemische ankers niet helemaal aan de norm van toelaatbare trekkracht
en afschuifkracht van 4kN. Er waren twee verankeringen in het draagankers en één verankering voor de windankers berekend. Om ruimschoots te voldoen hebben wij drie verankeringen voor de draagankers en twee voor de windankers gebruikt.

Over de Phoenix beugels die door de isolatie heen stelen komen verticale aluminium L-profielen waar de gevelbouwer horizontaal op kan monteren. De hart op hart afstand van de aluminium cassettes komen niet overeen met de h.o.h. afstand van de Phoenix beugels. Omdat de gevelbouwer een horizontaal gebruikt kunnen zij hun eigen bevestigingsbeugels op de maat van de cassettes monteren. Hieronder een details van de opbouw van de gevel.

De gevel is echt een ingewikkelde puzzel van aluminium delen. Aan ieder deel moet worden gelast, maar de ronde hoeken zijn echte kunstwerken. Deze worden volledig met de hand vervaardigd en dat vereist ervaren plaatwerkers.