Esthetische zonnepanelen zijn niet nieuw, al jaren wordt gewerkt aan geintegreerde PV daken waarbij het zonnepaneel de dakpan vervangt. Ook vindt het zonnepaneel zijn weg naar de gevel en zien we enkele gebouwen met zwarte gevel(delen). De laatste nieuwe trend is het gekleurde zonnepaneel, deze opent de weg naar nieuwe toepassingen volledig.
Voor opwekking van electriciteit uit daglicht en zonlicht zijn er twee verschillende technieken te onderscheiden, dunne film en zonnecel (mono en poly) technologie. Beide laten zich het beste beschermen door -of liefst tussen- glasplaten, maar voor dunne film is dat niet per se nodig. Het kleuren van zonnepanelen kan op verschillende manieren plaatsvinden. De simpelste manier is een gekleurde film, daar zijn ze in Duitsland met Heliatek mee bezig. Duurder is een geperforeerde folie die achter de glasplaat en voor de film of cellen wordt geplaatst en de laatste variant is het printen van de achterzijde van het glas. Hiermee is het zelfs mogelijk bakstenen of marmer te printen, weleenswaar achter het glas. Bakstenen zien er dan totaal niet natuurgetrouw uit, maar marmer komt al een beetje in de buurt.
De folie en de printtechnieken refecteren licht en/of laten minder licht door waardoor de opbrengst minimaal 20% lager is dan van hetzelfde paneel zonder kleur, bij wit zelfs 50%. Maar als een gevelbekleding electriciteit opwekt verdient het zichzelf terug en is het hoogste rendement niet het belangrijkste uitgangspunt meer. Stel je voor dat een gevel 100kWh/m2 per jaar produceert, dan kost het 10 jaar voor iedere 100 euro die het paneel per vierkante meter in aanschaf kost. Een gevel van 300 euro/m2 verdien je dus in 30 jaar terug, niet slecht eigenlijk, toch..?
Wij onderzoeken drie varianten, de gekleurde dunne film, gekleurde folie en printtechniek. Bepalend zijn zowel de prijs als het uiterlijk van het gebouw. Die laatste is van meerdere zaken afhankelijk, de kleur en de mate waarop deze aansluit bij de gekleurde aluminium delen, maar ook de wijze waarop het zonnepaneel geintegreerd kan worden in de gevel. Het grote verschil tussen de dunne film en de glaspanelen in de gevel is dat er bij dunne film grotere oppervlakten kunnen worden toegepast dan bij de glaspanelen. We gaan er nu vanuit dat bij de glaspanelen alleen de achtergevel van PV wordt voorzien, altijd nog goed voor zo’n 8000-10.000kWh per jaar. De vraag is nu alleen nog, welke kleur wordt het gebouw, koper, zwart, groen (dunne film) of toch wit?