Nieuws

IQ-gevel zilverkleurige PV panelen

By 10 februari 2021 No Comments

Een van de belangrijkste kenmerken van de IQ-gevel is de afwijkende kleur van de PV panelen. Na maandenlange R&D door Exasun waarbij zowel kleuring als proces zijn ontwikkeld zijn er diverse kleuren lichtgrijs waartussen we konden kiezen om toe te passen in de zuidgevel van het gebouw. Deze PV panelen zijn onderdeel van de horizontale gevelbanden die rondom het gebouw lopen en in gepoedercoat aluminium worden uitgevoerd. De kleur van het PV paneel heeft dus grote invloed op de uitstraling van het gebouw. We hebben al rederings in verschillende kleuren gemaakt, onder andere in rood (met cortenstaal) en grijs (met betonlook, beide kleuren van Dijkman Coatings.

Dijkman Coating® Beton look
Dijkman Coating® Cortenstaal Look. 

De betonlook van Dijkman Coatings kwamen wij tegen op beurs Gevel in Ahoi in 2020 en beviel ons direct. Exasun heeft om deze reden getracht de betonlook te evenaren, maar dat is niet gelukt. Het blijkt uitzonderlijk moeilijk om met telkens een pigment achter het glas het zwarte paneel te ‘kleuren’ omdat je niet kan voorspellen wat de donkere zonnecel met de pigmentkleur doet. Het resultaat waren 6 verschillende kleuren grijs die geen van allen op de betonlook lijken.

Henk Middelkoop Van Kokon Architectuur is gecharmeerd de betonlook, maar de welstandscommissie maar zei bij het zien van de lichtste kleur grijs: “Waarom zou je het aluminium op beton laten lijken als het aluminium er als aluminium uit kan zien”. De keuze is gevallen op de lichtste twee varianten van de samples van Exasun.

In de zon geven de panelen een grijze reflectie, waarbij de cellen bij de lichtste variant (links op de foto) minder zichtbaar zijn.
In de schaduw tonen de samples een stuk blauwer, als je goed kijkt kun je zien dat de witte kozijnstijl door het paneel heen te zien is. Met deze reflectie zullen we rekening moeten houden met bepaling van de kleur van de dragende achterconstructie,

Leave a Reply