Nieuws

Kleur IQ-gevel met Dijkman Coatings

By 26 maart 2021 No Comments

Nadat we met Kokon Architecten de meest aansprekende kleur zilver voor de PV panelen hadden uitgezocht stonden we voor de uitdaging om hier een bijpassende poedercoating bij te zoeken. Hiervoor is de hulp ingeschakeld van Dijkman Coatings uit ‘s-Heerenberg. Zij hebben met het het DC6®-systeem een innovatie die geheel zelf is ontwikkeld, en een uitzonderlijk lange levensduur van minimaal 25 jaar heeft. Een ander groot voordeel is dat het DC6®-systeem volledig onderhoudsvrij is. Felix Dijkman heeft zich ontfermd over de kleurbepaling en is hierin bijzonder goed geslaagd. Vanzelfsprekend zal een glazen PV paneel altijd anders tonen dan een gepoedercoat aluminium paneel, maar onder een haakse invalshoek komen de kleuren 100% met elkaar overeen. Het PV paneel laat onder een scherpe hoek meer licht door en reflecteert dan ook minder het lichtgrijze pigment. Hierdoor kleurt het PV paneel donkerder terwijl de poedercoating licht van kleur blijft.

Voor het bepalen van het resultaat hebben we de panelen en poedercoat samples in de juiste hoek op de eerste verdieping geplaatst.

Het resultaat is zeer acceptabel en laat zich vergelijken met een luxe cabriolet met een softtop in de kleur van de auto. De stoffen kap zal altijd anders tonen dan de autolak, maar het geheel is prettiger om naar te kijken dan een zwart dak (of in geval van het gebouw, zwarte PV panelen).

Voorbeeld van een cabriolet met matching dak, net een andere kleur, maar als geheel acceptabel. Bron foto: Autogespot.nl
Zwarte (of blauwe) PV panelen in een wit of lichtgrijs gebouw. Dit was een van de studies met wisselende gevelbanden die is afgevallen.

Leave a Reply