Nieuws

Lamilux Dachausstieg is geplaatst

By 30 mei 2021 No Comments

Het is eindelijk zover, de dakvloer is gestort en mechanisch verdicht waardoor we de dakuitgang konden plaatsen. Het betreft een uitzonderlijk groot (3,5 meter lang) elektro-hydraulisch werkend raam van drie-laags glas met zeer goede thermische waarden (Ug van 0,6 0,6 W/(m²K). Via een royale een betonnen trap kom je via de dakuitgang op het 200m2 grote dakterras. Een groot deel van deze vierkante meters zullen worden opgeofferd aan de PV en thermische panelen alsmede de omvormers en de warmtepomp. Het dakluik komt geheel gemonteerd geleverd en hebben we met onze bouwkraan op het dak geplaatst.

Na plaatsing is de dakisolatie (20 tot 30cm Recticel afschotplaten) aangebracht en de 1,5mm EPDM dakbedekking aangebracht. Het dak steekt hierdoor niet erg ver meer boven het dak uit vergeleken met de hoogte toen hij nog op het pallet stond. Het grootste deel zit in de isolatielaag.

De hydraulische pomp zit achter een luik dat op de foto hierboven verwijderd is. Op de foto hieronder is het luik geplaatst. Eronder zit nog een afvoerleiding voor de ventilatie omdat we verwachten dat het in de zomer onder het dakluik erg warm kan worden. Het dak wordt bediend met een tipschakelaar naast de trap en vanaf het dak met een normale schakelaar die je moet vasthouden. De schakelaar op het dak kan binnen worden onderbroken. Het is echt een schitterend raam geworden, echt een uniek feature voor het gebouw.

Ook van binnen is het een mooi gezicht, de enorme trap die nergens naar toe ijkt te lopen, totdat het dak open gaat. Overdag een zee van licht, maar ook ‘s-avonds is het een mooi gezicht. De trap is een aantal treden hoger dan de trappen tussen de verdiepingen. Dit komt omdat deze trap door de dakvloer van 300mm en door de isolatielaag moet om voldoende hoog te komen. De trap steekt dus een stuk in de opbouw van het dakraam. Dat was best spannend omdat de speling vrij gering is genomen en het wel moest passen. De bovenste trede van de trap hebben we met een anti slip strip uitgevoerd om te zorgen dat je ook met natte voeten niet kan uitglijden.