Nieuws

PV dak is gereed

By 27 maart 2023 No Comments

De 91 PV panelen zijn geplaatst. We hebben gekozen voor een oost-west opstelling waarbij de panelen in portrait onder 25 graden zijn geplaatst. Omdat deze positie en hoek niet standaard is hebben we besloten om zelf betonschansen te maken. Deze hebben we gestort van beton in een mal met instorthulzen om de aluminium montagerail mee vast te zetten. Het voordeel van deze betonschansen is dat we geen ballast nodig hebben, ze wegen bijna 40 kilo per stuk.

De PV panelen zijn in zes strings gekoppeld aan een 25kW 3-fase omvormer. De capaciteit van de omvormer is bewust krap gehouden om te zorgen dat hij efficiënt kan werken. Het piekvermogen van het gehele dak is net geen 30kw, maar zal door de oost-west oriëntatie niet ver boven de 25kW leveren. De omvormer staat op het dak onder een zelfgemaakte PV Shelter, gemaakt van twee bouwlift hekken en een stukje aluminium zetwerk. Zo hangt de omvormer uit de regen en in de schaduw.

De betontegels zijn op verstelbare terrasdragers geplaats om het afschot te compenseren. Er is nog een terras van ruim 30m2 om op het dak te recreëren, te eten of misschien zelfs te vergaderen. De betontrap naar het dak is zeer royaal, veel beter dan de gebruikelijke krap bemeten trappen in Nederlandse huizen. Comfortabel en veilig van en naar het dak was voor ons een voorwaarde en is gelukt.

Naast de 91 panelen op het dak komen er ook nog 51 aan de zuidgevel als onderdeel van de IQ-gevel. Samen met deze panelen hebben we een piekvermogen van 42,5kW wat neerkomt op een stroomopbrengst van zo’n 36.000kWh per jaar. Vanwege de strenge PER eisen van de Passiefhuis Premium norm moeten we een groot deel hiervan zelf gebruiken waardoor batterij-opslag onvermijdelijk is. We installeren 66kWh accu opslag waarmee we nooit meer energie van het net hoeven afnemen. We hebben wel een aansluiting om ons overschot te kunnen terug leveren. Hier kunnen we bijna 10 gezinnen in de straat van elektriciteit voorzien.

Screenshot van de omvormer app van de eerste zonnige dag in maart waar we de 100kWh hebben gehaald.