Nieuws

Resysta houten gevelplanken

By 12 februari 2024 No Comments

Resysta is een biobased composiet product dat als vervanger van hout gebruikt wordt. Resysta bestaat uit rijstvlies, zout en minerale oliën. Onze gevelplanken zijn in Nederland geproduceerd en voldoen aan Brandklasse B. Dit is een eis voor de onderste 2,5 meter van de gevel omdat we boven de 5 meter verblijfsruimtes hebben waar mensen kunnen verblijven.

We wilde persé geen hout omdat het vergrijsd en dan blijven er weinig materialen over die aan deze brandklasse voldoen. Trespa of Rockpanel, maar dat lijkt en voelt echt niet als hout. Resysta doet dit beter, maar leeft op een of andere manier niet. We hebben daarom gekozen voor een combinatie van twee tinten, zie hieronder. Het is zelfs gelukt om de ronde hoeken mee te maken.

Tevens is net als bij dit project gekozen voor twee breedtes planken, 105 en 150mm. Dat geeft ons ook meer opties om zonder te zagen de vakken tussen de kozijnen in te vullen. We hebben een excel bestand gemaakt die de gunstigste combinatie van de twee breedtes opgeeft bij invoer van de bruto maat. Dan kunnen we de helft van iedere tint pakken en random aanbrengen om een zo speels mogelijk resultaat te krijgen.

In de nieuwbouw van de Radboud Universiteit is een van de twee tinten die wij gekozen hebben toegepast. Dit zijn echter planken met een tussenruimte, een open gevelbekleding als het ware. Wij hebben rabbatdelen, zoals op de foto van het inpandige balkon.