Nieuws

PV gevels en de voorlopige ontwerpkeuze

By 28 juli 2018 No Comments

Na de eerste twee bijeenkomsten in mei hebben de architecten geprobeerd een integratie te maken van een PV zuidgevel (achtergevel) gecombineerd met een voorgevel uit een ‘normaal’ bouwmateriaal. De plattegrond was op dat moment min of meer bekend zodat de verschillende ontwerpen op gelijke uitgangspunten zijn gebaseerd. De voorgevel ligt op het Noord-westen en is -net als de oostgevel- ongeschikt om electriciteit op te wekken. Deze opgave bleek lastiger dan verwacht en resulteerde in drie verschillende uitkomsten.  De versie van LSWA heeft een record aantal van 195 PV panelen op het dak en gevel, waarbij een creatieve oplossing is gevonden door de PV panelen in de gevel als zonwering boven de ramen aan te brengen.

De studie van Taco Tuinhof en Kevin van der Weijden van Rothuizen is totaal anders, zij hebben het gehele gebouw donker uitgevoerd zodat de achtergevel, die een soort puzzel van PV panelen bevat, als een geheel overkomt. Zo is er in dit ontwerp geen grote afwijking tussen de voor en achterzijde van het gebouw. Deze versie telt nog altijd 114 PV panelen, tevens voldoende voor de Premium Passief eisen. Zij hebben ook de richting het zuiden afgeschuinde gevel toegepast, een keuze die op basis van designPH duidelijk een positieve sprong in de warmtewinsten van passieve zonne-energie in de winter laat zien.

Arjen Weijer, had aangegeven moeite te hebben met de afwijkende gevels aan de voor- en de achterzijde. Exact dit inspireerde collega Henk Middelkoop van Kokon om de afwijkende gevels los te laten en het over een geheel nadere boeg te gooien. Hij ontwierp een gebouw dat horizontale gevelelementen heeft met geintegreerde (witte-) PV panelen. Probleem opgelost!…en een probleem gecreëerd, want witte zonnepanelen, die bestaan niet.

Of toch wel? Er zou een zwitserse firma Solaxis bestaan die witte PV panelen maakt. Maar leveren die nog wel iets op? Wit reflecteert toch al het zonlicht? Dit ontwerp werpt een ander licht op ons gehele proces. Tot nu toe zijn we bezig geweest met het integreren van zwarte PV panelen in de achtergevel, maar is dat wel onderscheidend genoeg. Er zijn inmiddels al een aantal gebouwen gerealiseerd met zwarte PV gevels, denk aan de NoM flats ‘Willem de Zwijger’ in Best of het ABN AMRO Duurzaamheidspaviljoen op het Gustav Mahlerplkein in Amesterdam. Leuk, maar deze ontwerpen hebben een korte houdbaarheidsdatum omdat ze zichtbaar componenten dragen die feitelijk voor het dak bedacht zijn. Wij leggen de lat nog iets hoger en gaan onderzoeken wat we kunnen doen met het ontwerp met de ronde hoeken een geintegreerde PV versie 2.0! Hiermee is de voorloige keuze voor dit ontwerp gemaakt.

Leave a Reply