Veilige Veste, Leeuwarden

Veilige Veste, Leeuwarden

Plaats:Leeuwarden
Korte Beschrijving:

Eerste passiefhuis gerenoveerde kantoorgebouw van Nederland

Bijzondere Aspecten:

Foto gemaakt door: Gerard van Beek – Illustratie: KAW Architecten

Het voormalige politiebureau is herbestemd tot een opvanghuis voor slachtoffers van eer gerelateerd geweld. Herbestemming van kantoor naar wonen
Architectuur, energiebesparing en het gevecht tegen mensenhandel komen samen in één revolutionair project: de Veilige Veste. Je kunt het blinkend witte gebouw niet over het hoofd zien, met een gevel gesneden als een diamant. Revolutionair aan de Veilige Veste is dat dit het eerste grootschalige kantoorgebouw in Nederland is dat volgens passiefhuis-concept is gerenoveerd. Dit resulteert in ultralage energie gebouwen die maar weinig energie nodig hebben voor verwarmen en koelen. In dit geval creëerde de zich aan de buitenkant van het gebouw bevindende constructie een enorm energielek dat aangepakt moest worden. De constructie veroorzaakte een koudebrug, die als een tunnel koude buitenlucht naar binnen zuigt.

Door het gebouw in te pakken met de diamant geslepen vierkante panelen, bevindt de constructie zich nu binnen het gebouw met daar overheen een dikke laag isolatie. Op bepaalde punten is de gevel meer dan een meter dikker geworden. Dankzij optimale isolatie, tochtpreventie en minimaal gebruik van zeer energie-efficiënte installaties, gebruikt de Veilige Veste bijzonder weinig energie.

 

Timelapse video van de transformatie:

Opdrachtgever:WoonFriesland Leeuwarden
Architect:KAW Architecten en Adviseurs Groningen
Adviseur Passiefbouwen:Trecodome Roosendaal
Controle:Invent Advies Beilen
Bouwer:Dijkstra Draisma Bolsward/Dokkum
Nummer Certificaat:12.OG.0001
Datum Certificaat Ontworpen:17/12/2012
Datum Certificaat Gebouwd:17/12/2012

© Stichting PassiefBouwen

Log in with your credentials

Forgot your details?